Lammeentrecôte med sommerruller

Jeg elsker å handle mat i Sverige, ikke bare fordi det er billigere, men også fordi utvalget av råvarer er et annet enn hjemme. Jeg sier ikke nødvendigvis bedre, men et annet. Vil du ha godt kjøtt og freshe grønnsaker, er det fantastisk med et innhugg på Coop i Strömstad. Er du derimot på jakt etter fersk fisk og skalldyr, er du gjerne heldigere på egen side av grensen.

Menyen får bli til mens man går (i butikken). En råvare jeg sjelden ser hjemme, men som vi alltid passer på å kjøpe med oss i Sverige, er entrecôte av lam. For altså: noe så innmari, innmari godt! Får du ikke tak i lammeentrecôte, kan du selvfølgelig lage dette med annet kjøtt også.

Jeg snobbet litt opp i år og har nå utstyrt båten med egen mandolin. Ja, ikke instrumentet, men rivjernet, som skjærer grønnsaker i tynne skiver eller strimler. Mulig det er over grensen for matsnobberi, men se så fine grønnsaksruller man kan lage, da…

IMG_7822

Sommerrullene av rispapir er superenkle å lage, selv om de ikke ser sånn ut. For fremgangsmåte, se her. Denne gangen fylte jeg dem med lekre grønnsaker, spirer og skudd jeg fant i nabolandets grønnsaksdisk: flower sprout (en krysning mellom rosenkål og grønnkål, søt og nøtteaktig på smak), rødbetspirer, erteskudd, edamamebønner (se i frysedisken etter disse), koriander, vårløk og gulrot. De ble nydelige! Du kan lage dem med hva du måtte ønske av grønnsaker, og vil du de skal være mer mettende, kan du ha i kokt vermicelli (risnudler). Server med peanøttdip eller ponzusaus.

Ponzusaus
 • 0,5 dl soyasaus
 • 0,5 dl hoi sin
 • 2 ss flytende honning
 • 1 lime
 • 2 ss riseddik
 • 2 ss revet ingefær
 • 1 chili
 • 2 hvitløksfedd
 • 5 ss hakket koriander

Rens chili, ingefær og hvitløk. Fjern frøene fra chilien. Finhakk chili og hvitløk og riv ingefær. Bland sammen med resten av ingrediensene.

Ananassalsa med edamamebønner
 • 1/2 moden ananas
 • 1/2 pakke edamamebønner
 • 1 chili
 • 1 avokado
 • Litt sesamolje
 • Saften av 1/2 lime
 • 1/2 vårløk
 • Litt finhakket koriander
 • salt og pepper

Skjær ananas i terninger, rens og finhakk chili og vårløk og bland sammen. Drypp over sesamolje og limesaft og ha finhakket koriander på toppen.

Lammeentrecôten ville vi nok vanligvis valgt å grille, men dette utviklet seg til å bli en regnværsdag, og de smakte nydelig i pannen også. Pensle gjerne lammefiletene med en blanding av olje (gjerne litt sesamolje), presset hvitløk, salt og pepper en stund før steking. Brun biffene i varm panne slik at du får stekeskorpe på alle sider (1-2 minutter). Skru ned til laveste varme og la kjøttet ettersteke noen minutter, til det kjennes fast tvers igjennom når du slår på det med en skje. Bruker du steketermometer, gå for kjernetemperatur på 60 grader. La kjøttet hvile før du skjærer det opp (minst ti minutter).

Grønnsaksrullene er mest for matstyling å regne, og på ingen måte noen nødvendighet. Du lager dem ved å skjære løvtynne skiver av grønnsaker, for eksempel gulrot og agurk (det blir jo mye lettere om du snobber til med mandolin, men du kan også prøve ostehøvelen). «Krøll» grønnsaksskivene sammen og legg dem i iskaldt vann tilsatt noen isbiter. Da holder de formen og blir knasende sprø og delikate.

Reklame

2 kommentarer Legg til din

 1. Tilbaketråkk: Côte de beuf – Båtmat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s