Østers à la A-Magasinet

For noen uker siden hadde vi A-Magasinet på besøk om bord. De har en serie om sommermat tilberedt utendørs og ville høre hvordan jeg lager mat i båten. Jeg bestemte meg for å satse på det aller enkleste og beste jeg får og lager – som selvfølgelig er østers. Jeg tok dessverre ikke bilde av maten jeg laget akkurat den dagen, men du kan se hele saken her om du har abonnement på Aftenposten.

Denne oppskriften er tilnærmet lik, men med noen få, små justeringer. Man tager som kjent hva man haver. Disse ble servert til min østerselskende svoger Didrik, som også tok bildene før vi sammen tømte fatet. Jeg lover at det ble nydelig!

Østers plukker vi hele sommeren så sant det er grønt lys fra Mattilsynet.  Å åpne østers får du lett taket på, men en østerskniv bør du investere i. Det koster «ingenting», og kjøper du østers i butikken får du gjerne en kniv på kjøpet. Stikk kniven inn i «nebbet» og tving skjellet åpent. Skjær over muskelen så østersen løsner, kast den ene halvdelen av skallet og legg østersen pent i den andre med saus over. Vil du lese mer om å sanke østers kan du sjekke dette innlegget.

Når man først er ute på sanking, kan man like godt plukke strandløk, som er supert østerstilbehør. Løken kan du hakke og bruke i sausen, blomstene kan du smuldre over til slutt som garnityr. Stengelen kan også brukes, men helst tidligere på året, før den blir hard og uhåndterlig.

østers

Mange synes østers smaker litt vel mye sjø. Stillehavsøstersen i fjorden hos oss er imidlertid ganske milde på smak, ikke så salte som franske østers du kjøper i fiskebutikken – og de er faste og delikate. Men kjæler du litt for dem og tilfører sødme, syre, sting og litt crunch, blir de plutselig veldig likandes for mange. Disse østersene falt faktisk også i smak hos hyttenaboene våre på 18 og 20 år, selv om jeg må innrømme at våre egne barn betakket seg.

Østerstopping (til ca 16 østers):

  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss god olje
  • 1/2 hakket chili
  • Saften av 1/2 sitron
  • 2 ss riseddik
  • 1 ss flytende honning
  • 1 ts finhakket koriander
  • Hakket rødløk, vårløk eller strandløk
  • Evt. friske urter, for eksempel koriander
  • Sitronskiver til å skvise over østersen

Bland sammen ingrediensene og hell en teskje over hver åpne østers.

Da avisen kom på besøk, hadde vi jobbet fra båten i en uke og hver morgen tatt ramsalte morgenbad. Jeg syntes det var greiest å iføre meg en hatt for å skjule resultatet, men at de ellers fikk ta meg som jeg var.

Det ble seende sånn ut (sto på trykk i A-Magasinet 19. juli):

67573299_1323115704519449_7170712616686321664_o

Papirutgaven av avisen tok ikke med oppskriften på kjeksene i midten nederst her – en genial, grisegod, enkel liten rett som vi ofte serverer gjester til lands og til vanns – men den finner du her: Kjeks med løyrom og crème fraîche

God middag!

PS! Kanskje du også vil like:

 

 

 

Reklame

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s