Stillehavsøsters med lime, chili, rødløk og agurk

Tråkker du på spisse skjell når du skal bade? Hvorfor ikke spise dem i stedet? Østersene finner du så å si overalt i skjærgården, til fri nytelse for den som gidder å lete.

Det gjør jeg.

DSC02972.JPG
En ti minutters vassetur ga full pott denne gangen også, gitt!

Stillehavsøstersen har inntatt norske farvann på grunn av at sjøtemperaturen har økt. Dens inntog truer naturmangfoldet i kystsonen og er svartelistet av myndighetene, så verken arten eller årsaken til at de er her, er særlig hyggelige, og forskerne oppfordrer oss til å plukke og spise dem. Vi kan altså gjøre en god handling og spise gratis gourmetmat samtidig, noe som på ingen måte er meg imot.

DSC02983
Plukk og spis!

Du finner stillehavsøstersene på grunner, så du trenger verken våtdrakt eller dykkerutstyr. Det du derimot trenger før du plukker for å spise, er å sjekke at de godkjent av Mattilsynet der du er. Bruk blåskjellvarselet, som du finner her.

Østersene har spisse kanter, og det er lett å skjære seg på dem både når du vasser og når de skal åpnes, så vær forsiktig.

Du kan spise østersen naturell, eller bare med et skvis av sitron og for eksempel tabasco. Du kan grille dem (de åpner seg av seg selv av varmen) eller gratinere dem, og det finnes utrolig mange helt fortreffelige måter å nyte dem på. Her er for eksempel en oppskrift på østers japonaise.

I dag ble oppskriften til av prinsippet man tar hva man har, og jeg hadde lime, rødløk, agurk og chiliflak. Det ble helt nydelig!

DSC02988
Gratis gourmetmat!

Du trenger:

  • Østers
  • Litt rødløk
  • En lime
  • En liten bit agurk
  • Chiliflak (eller hakket frisk chili)
  • Pepper

Slik gjør du:

Åpne østersene (her er det lettest om du har en østerskniv, de koster en slikk og ingenting og er veldig greie å ha i redskapsskuffen! Beskytt hendene ved å legge hver østers i for eksempel en gryteklut før du begynner). Skvis limesaft over dem. Hakk agurk og rødløk og dryss litt over hvert skjell. Krydre med chili og pepper.

Herlig!

Reklame

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s