Røybryst med fløtesaus og russiske erter

Man er ganske heldig når man har en jaktglad kompis med fryseren full av gourmetmat som han gjerne lar andre (meg) tilberede til seg. Riktignok må man da av og til utfordre seg selv litt. For byttedyret leveres gjerne helt, fjærkledd og halvfrossent et par, tre timer før middag. Det er bare å brette opp ermene og takke for tilliten!

Jeg burde sikkert ha ribbet og helstekt fuglen, men for enkelhets skyld skar vi bare ut brystfiletene denne gangen. Det ble helt nydelig med fløtesaus, skogsopp, bacon og russiske erter til. De russiske ertene har jeg faktisk laget selv. Det er en litt tidkrevende prosess, men ikke veldig vanskelig (oppskrift kommer). Du kan også kjøpe det ferdig i butikken. Det er rådyrt, men deilig!

røybryst

Du trenger:

(til to personer)

  • 4 brystfileter av røy
  • 3 dl fløte
  • 2 ss viltfond
  • 4 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • salt og pepper
  • 1 dl russiske erter (kan erstattes med vanlige, grønne erter)

Og som tilbehør, for eksempel:

  • 300 g skogssopp
  • 1 pakke bacon
  • 1 pakke rosenkål

Slik lager du …

Russiske erter:

Legg de tørkede ertene i bløt et par timer før du skal lage maten. Kok ertene i lettsaltet vann til de er møre, ca 12 minutter. Rør inn en spiseskje smør før servering.

Fløtesaus:

Smelt 2 ss smør og visp inn hvetemel. Visp videre og tilsett fløte, viltfond (eller stekesjy fra fuglen). Kok opp mens du rører. Smak til med salt og pepper og hold sausen på svak varme til servering.

Røybryst:

Dette bør være det siste du gjør. Krydre røybrystene med salt og pepper og stek dem i smør i varm panne. De er ganske små, så det går fort. Ca 6 minutter burde være nok. Har du steketermometer bør kjernetemperaturen være maks 62 grader før du tar dem ut og lar dem hvile ca ti minutter før servering.

Server det hele med tilbehøret du liker best, for eksempel smørstekt rosenkål, bacon og skogssopp, og gjerne en klatt tyttebærsyltetøy ved siden av.

Drikketips:

Coteaux Borguignons 2017 (varenr. 8300601, kr 150). Et supert vinkjøp på gamay, samme drue som i beaujolais. Dyprød og silkemyk, med lukt og smak av jord og mørk frukt med lett, fin syre. En herlig og lett viltvin!

Takk for maten, Lars, gleder meg til å se hva du dukker opp med neste gang!

 

 

 

Reklame

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s